Dit doet suiker met je lichaam

Suiker is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het voedsel dat we dagelijks eten. Frisdrank en snoep, maar ook brood, vlees, kant-en-klaar maaltijden, sauzen en nog veel meer producten bevatten suiker om de smaak te verbeteren. Dit is vaak de bewerkte vorm van suiker, aangezien dit een stuk goedkoper is.

De afbraak van suiker in het lichaam

Suikers zijn enkelvoudige koolhydraten. De complexe koolhydraten die je binnenkrijgt door bijvoorbeeld fruit, peulvruchten of groentes te eten, bestaan uit een lange suikerketen. Het duurt lang voordat deze keten afgebroken wordt tijdens de spijsvertering, waardoor het lichaam langer van energie wordt voorzien.
Het probleem met bewerkte suikers is dat de keten die afgebroken moet worden veel korter is. Hierdoor worden de suikers veel sneller afgegeven aan het bloed, deze geven heel snel energie, maar daarop volgend een suikerdip.
Met als gevolg dat je terug zin hebt in suikers en naar een tussendoortje grijpt. Dit zorgt dan voor een constante suikerpiek.
Ons lichaam kan echter slechts een bepaalde hoeveelheid suikers verwerken.
De pancreas moet extra insuline produceren om de bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Echter worden onze cellen om den duur ongevoelig voor deze insuline, als beschermingsmechanisme gezien ze de suiker niet kunnen verwerken. Alles wat te veel is aan suikers wordt opgeslaan als vetten.
Ons lichaam is niet ontworpen om met deze grote hoeveelheden suiker om te gaan, waardoor dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen.

De gevolgen van te veel suiker

• Schadelijk voor de lever:
Onder suiker valt ook de zoetstof fructose. Fructose is van nature te vinden in fruit. De fructose in fruit is niet schadelijk, aangezien fruit relatief kleine hoeveelheden fructose bevat.
Maar fructose wordt in grotere hoeveelheden toegevoegd aan frisdranken, snoep en veel kant en klare producten. Het geeft een extra belasting aan het lichaam, omdat het lichaam fructose niet zomaar kan gebruiken als energie.
De lever moet nl. fructose eerst omzetten naar glucose. Als je veel fructose eet, kan de lever overbelast raken. De fructose stapelt zich dan op en je lichaam beschermt zichzelf door de fructose om te zetten naar vet.
Wanneer dit regelmatig gebeurt kan leververvetting ontstaan. Dit is schadelijk voor de lever, waardoor je verschillende gezondheidsklachten kunt krijgen.

• Veroorzaakt diabetes type 2:
Iemand die regelmatig alcohol drinkt heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken. Op dezelfde manier kan je insulineresistent worden. Doordat je veel suikers eet, moet het lichaam steeds meer insuline produceren om hetzelfde effect te bereiken. Na een tijd worden de cellen ongevoelig voor insuline waardoor er sprake is van insulineresistentie. Insulineresistentie is de voorloper van diabetes type 2.

• Leidt tot overgewicht:
Het eten van veel suiker is niet alleen slecht voor het insuline hormoon, maar ook voor ander hormoon die verzadiging geeft en zo gewichtsverlies kan bevorderen (of tegenwerken). Dit hormoon heet leptine: naast dat het je een verzadigd gevoel geeft, bepaalt het of er vet verbrand mag worden of dat er net vet moet opgeslaan worden.
Ook voor dit hormoon kan je lichaam ongevoelig worden, zodat je geen verzadigingsgevoel meer krijgt.

• Verhoogt het cholesterolgehalte:
Mensen die veel suikers eten hebben vaak meer “slecht cholesterol.

• Verhoogt de bloeddruk:
Overgewicht, dat vaak ontstaat door de inname van veel suiker, is een risicofactor voor hoge bloeddruk. Daarnaast is uit nieuw onderzoek gebleken dat het eten van veel suiker niet alleen de bloedsuikerspiegel doet stijgen, maar ook een verhogend effect heeft op de bloeddruk. Dit kan leiden tot hart- en vaatziektes.

• Vergroot het risico op kanker:
Insuline is een hormoon dat de groei van cellen reguleert. Hierdoor geloven veel onderzoekers dat constant verhoogde insulinegehaltes kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker.

• Werkt verslavend:
Bij het eten van suiker komt dopamine vrij in de hersenen. Dit stofje zorgt voor een blij gevoel. Door veel suiker te eten heb je steeds meer nodig om dit blije gevoel terug te krijgen. Hierdoor is suiker verslavend.

• Vergroot de kans op Alzheimer en dementie:
De zenuwcel stimulerende factor, ook wel BDNF genoemd, draagt bij aan het geheugen en helpt de hersenen bij het maken van nieuwe herinneringen. Personen die een verstoorde glucosehuishouding hebben (zoals mensen met diabetes en pre-diabetes) hebben een lager BDNF-gehalte. Dit wordt gelinkt worden aan dementie en Alzheimer.

• Veroorzaakt depressie:
Door veel suiker te eten krijg je grote pieken en dalingen van glucose en insuline, waardoor je uiteindelijk insulineresistent kunt worden. Wanneer dit gebeurt wordt er minder dopamine afgegeven. Dit kan leiden tot depressie en angst.

• Zorgt voor vermoeidheid:
Het blijkt dat het 30 minuten duurt voordat een energiepiek door suiker verandert in vermoeidheid. Door deze energieschommelingen krijg je opnieuw zin in suiker. Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel, waardoor je steeds weer vermoeid wordt. Daarnaast activeert suiker ook de aanmaak van serotonine. Dit stofje reguleert de slaap, wat ook invloed heeft op de vermoeidheid.

• Veroudert de huid:
Te veel suiker kan zorgen voor rimpels en een uitgezakte huid. Dit is mogelijk doordat suiker zich aan eiwitten hecht. Hierdoor ontstaan AGEs (geavanceerde glycatie eindproducten). Deze AGEs beschadigen collageen en elastine (stoffen die de huid soepel en strak houden). Hierdoor ziet de huid er veroudert uit.

• Vermindert de werking van het immuunsysteem:
Virussen en bacteriën worden gedood door witte bloedcellen. Het eten van veel suiker vermindert de werking van deze bloedcellen, waardoor je vaker ziek wordt. Minder suiker eten kan daarom bijdragen aan een beter immuunsysteem.

• Verslechtert de tanden:
Suiker tast je tandglazuur aan. Het eten van veel suiker veroorzaakt hierdoor gaatjes en tandvleesaandoeningen.

Wat kun je doen?

Alle nadelige gevolgen waarover je in dit artikel hebt gelezen, kunnen veroorzaakt worden door het eten van te veel suiker. Schrik niet van deze lijst met nadelen van suiker. Het menselijk lichaam kan zichzelf bijzonder goed genezen als je de juiste voeding eet, beweegt en tot rust komt.

Wil jij meer weten over een gezonde levensstijl? Spring gerust eens binnen, we hebben verschillende voedingprogramma’s om je levensstijl te veranderen en helpen je graag op weg.
Sluit je aan bij onze facebookgroep Happy & Healthy Lykke Lovers. In deze groep willen we je:

  • inspireren: je vindt hier als eerste dé nieuwigheden op vlak van cosmetica en make-up, voedingssupplementen, orto-moleculaire voeding, …
  • adviseren: je kunt hier ten alle tijden advies inwinnen en ervaringen delen over gelaatsbehandelingen, lichaamsverzorgingen, beautyproducten, make-up, … eigenlijk alles waar een mens blij van wordt.
  • enthousiasmeren: we willen je begeleiden en motiveren op weg naar een gezonde levensstijl. Samen zijn we altijd sterker dan alleen.

Klik hier om kosteloos lid te worden!