Zware benen: wat kan ik er aan doen?

Je kent het wel: tijdens de zomer wil je als vrouw jouw mooi gebruinde benen aan iedereen tonen. Maar door de zomerse hitte voelen deze zeer zwaar aan en zwellen je kuiten op waardoor ook spataders tevoorschijn kunnen komen. Wist je dat ongeveer een derde van de bevolking hier last van heeft? Wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken en wat kan je zelf doen tegen dit fenomeen?

Oorzaken

Pijnlijke en zware benen ontstaan door een aandoening die chronisch veneuze insufficiëntie genoemd wordt. Wanneer je benen blootgesteld worden aan zon of (extreme) hitte, dan zetten de aders in je benen uit. Het gevolg hiervan is dat de aders het bloed moeilijker kunnen terugpompen naar het hart zodat de bloedsomloop blijft staan, je voeten en onderbenen opzwellen (oedeem) en steeds pijnlijker en zwaarder worden. Hierbij komt nog eens dat de uitgezette aders als kronkelende blauwachtige spataders zichtbaar worden.

Een aantal vaak voorkomende risicofactoren om veneuze insufficiëntie te ontwikkelen, zijn:

 • Leeftijd: het risico stijgt vanaf 50-60 jaar.
 • Vrouwen: door een verschillende bindweefselstructuur ten opzichte van mannen en het hormoon oestrogeen krijgt 1 op 2 vrouwen te maken met zware benen.
 • Zwangerschap: zelfs een zwangerschap geeft je een verhoogde kans op vermoeide, pijnlijke benen. Omdat de concentratie aan oestrogeen ook hoger is tijdens de zwangerschap, treedt veneuze insufficiëntie vaker op tijdens deze periode.
 • Overgewicht: overwicht wordt gezien als de natuurlijke vijand van lichte benen omwille van de reden dat overgewicht de terugstroom van het bloed naar het hart bemoeilijkt.
 • Gebrek aan beweging: dit gaat vaak samen met de vorige risicofactor. Been- en kuitspieren die goed ontwikkeld zijn, stimuleren de bloedsomloop in de aders door het bloed gemakkelijker naar het hart terug te pompen. Wanneer je te lang recht staat of zit, dan wordt het bloed moeilijker naar het hart gepompt zodat zware benen vaker ontstaan.
 • Slaaptekort: te weinig slaap kan ervoor zorgen dat het lichaam niet voldoende herstelt waardoor ’s ochtends vaker zware benen kunnen ontstaan.
 • Zuurstoftekort of ijzertekort: ijzer is een belangrijke factor in ons lichaam voor het zuurstoftransport. Wanneer de hoeveelheid aan ijzer of zuurstof onvoldoende is, dan kan je vaker last krijgen van zware benen.
Klachten

De symptomen van chronisch veneuze insufficiëntie kunnen zeer verschillend zijn van persoon tot persoon. Hierbij is het zo dat hoe sneller de aandoening behandeld wordt, hoe kleiner de kans bestaat dat ernstige klachten optreden.

Welke klachten kan je nu zelf ondervinden bij veneuze insufficiëntie?
 • Zwaartegevoel in de benen en de kuiten, vooral op het einde van de dag
 • Vochtophoping of zwelling (oedeem) rond de enkels op het einde van de dag maar dit verdwijnt gewoonlijk ’s nachts
 • Tintelend of verdoofd gevoel in de benen
 • Spierkrampen tijdens de nacht
 • Jeuk
 • Rusteloosheid
Wat kan je er zelf tegen doen?
 1. Om te beginnen is het belangrijk om je bloedsomloop meer te gaan stimuleren wanneer je een zittend beroep hebt of weinig beweegt door bijvoorbeeld meer te fietsen, joggen of wandelen. Ook zwemmen is een goede remedie tegen zware benen omdat de veneuze bloedsomloop gestimuleerd wordt door het herhaaldelijk samentrekken en ontspannen van de spieren en door de uitwendige druk van het water. Verder wordt aangeraden om regelmatig te wisselen van positie dus niet te lang blijven zitten of staan.
 2. Vermijd best warmte zoals sauna’s, open haarden, zonnebanken… want dit doet de aders uitzetten. Een koudwaterbehandeling is dus sterk aan te raden door bijvoorbeeld de benen te douchen gedurende maximaal 20 seconden te beginnen bij de voeten tot de liesstreek.
 3. Probeer overgewicht te vermijden (zie risicofactoren).
 4. Leg je voeten omhoog om de terugstroom van het bloed uit je benen naar het hart te vergemakkelijken.
 5. Op blote voeten lopen helpt om de veneuze terugstroom te stimuleren en zorgt dus voor verlichting van je zware benen.
 6. Het dragen van hoge hakken, te nauwe schoenen, te nauwe broeken of slips, kousen met elastiek of te sterk aangespannen riemen vertraagt de veneuze bloedsomloop.
 7. Compressietherapie zoals elastische steunkousen doet het vocht in de benen snel en blijvend verdwijnen en verbetert de bloedstroom.
 8. Verschillende plantenextracten zorgen voor een versterkende werking van je aders zodat de symptomen van zware benen verlichten:
 • De stekelige muizedoorn (Ruscus Aculteatus)
 • De toverhazelaar (Hamamelis Virginia)
 • De witte paardekastanje (Aesculus Hippocastanum)
 • De rode wijnstok (Vitis Vinflora)
 1. Een geneesmiddel dat gebruikt wordt in de behandeling van zware benen is Daflon. Het verhoogt de tonus van de aders en de weerstand van de kleine bloedvaten. Belangrijk hierbij is wel dat de tabletten bij de maaltijd ingenomen worden en niet langer dan 3 maanden.

Spring gerust even binnen in onze apotheek zodat wij je kunnen verder helpen.