Check je huid geregeld op melanomen!

Het melanoom is een kanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid. Wereldwijd stijgt de frequentie van melanomen. Preventie en vroege detectie zijn essentiële maatregelen.

Een melanoom kan ontstaan uit een schoonheidsvlek, maar ontstaat meestal in een zone zonder schoonheidsvlekken. Bij vrouwen treedt een melanoom vooral op op de benen terwijl ze bij mannen meer voorkomt op de romp. Een melanoom verschijnt vooral op volwassen leeftijd.

Er zijn 4 soorten melanomen. Een melanoom dat zich oppervlakkig uitbreidt in de vorm van onregelmatige vlekken van verschillende kleuren (zwart, kastanje, rood of niet-gekleurd) is de meest frequente vorm. Zo’n melanoom kan je soms voelen met je vingers.

 

Risicofactoren

Intense blootstelling aan de zon tijdens de kinderjaren en de adolescentie en regelmatige blootstelling aan kunstmatige uv-stralen bij jongeren verhogen het risico. Daarnaast loopt een patiënt die al ooit een melanoom heeft gehad, een hoog risico om opnieuw een melanoom te ontwikkelen.

Familiale melanomen zijn zeldzaam maar als twee naaste verwanten een melanoom hebben gehad, kan een consultatie genetische oncologie worden overwogen.

 

Diagnose

Een vroege diagnose is essentieel voor een optimale behandeling. Vandaar ook het belang van zelfonderzoek, zeker wanneer er predisponerende factoren zijn (bleek fototype, groot aantal onregelmatige en/of grote schoonheidsvlekken, persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van een melanoom, …).

Het ABCDE-systeem kan een alarmbel doen rinkelen.

A: Asymmetrie – asymmetrische vorm, onregtelmatige contour en/of onregelmatig oppervlak

B: Boord – vaak onregelmatige rand

C: Color (kleur) – aanwezigheid van meerderen kleuren (nuances van bruin, zwart, rood, blauw, soms meerkleurig)

D: Diameter – groter dan 5-6mm

E: Evolutie – verandering van uitzicht, grootte, kleur, dikte

 

In een latere fase kunnen nog andere symptomen optreden als bloedingen, jeuk, korstvorming, ….

Check dus regelmatig je lichaam op verdachte schoonheidsvlekken en vergeet niet één keer per jaar een bezoekje te brengen aan je dermatoloog!