Ons advies bij hooikoorts

Hooikoorts is een veelvookomende allergie waar 20 à 30% van de Europese bevolking mee te kampen heeft. En een bijkomend ongemak is dat wanneer mensen beginnen niezen ze tegenwoordig verontrust aangekeken. In deze blog leggen we je uit welke de verschillend zijn tussen hooikoorts en corona en hoe je het meest comfortabel het hooikoorstseizoen kunt trotseren.

 

WAT IS HOOIKOORTS?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) en ontleend zijn naam aan allergieklachten. Deze allergieklachten speelde vroeger voornamelijk op gedurende het hooien van de akkers aan het eind van de zomer. Desondanks is hooi niet de boosdoener van deze allergie. De veroorzaker van hooikoorts is namelijk een overgevoeligheid voor stuifmeel afkomstig van de pollen van planten, grassen en bomen die de wind verplaatst.
De allergische reactie ontstaat doordat het immuunsysteem op stoffen moet reageren waar het normaal geen verweer tegen hoeft te voeren. Deze stoffen noemen we allergenen en zijn afkomstig van de pollen die tijdens het bloeiseizoen door de lucht zweven.

DE SEIZOENSGEBONDEN ALLERGIE

Gezien hooikoorts afhankelijk is van het jaargetij spreken we bij hooikoorts van een seizoensgebonden allergie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een allergie als huisstofmijt. Bij hooikoorts is er sprake van een overactief immuunsysteem waardoor histamine-afscheiding via het neus- en oogslijmvlies plaatsvindt.
Histamine is een essentiële stof die we zowel in het lichaam als in voeding vinden. Deze lichaamseigen stof zit in onze mestcellen en komt vrij wanneer een indringer ons immuunsysteem aanvalt. Daarnaast vinden we histamine in voeding als vlees vis en groente, maar ook in gefermenteerde zuivelproducten als kaas en yoghurt. Ons lichaam kan echter maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan en deze hoeveelheid verschilt per persoon. Een overschrijding van deze hoeveelheid zorgt voor allergische symptomen.

SYMPTOMEN VAN HOOIKOORTS

Kenmerkende symptomen voor hooikoorts zijn geïrriteerde ogen, soms hoofdpijn en natuurlijk verkoudheidsverschijnselen zoals veelvuldig niezen en een verstopte- of loopneus. Bij mensen die last hebben van hooikoorts is de status van antioxidanten verlaagd en het immuunsysteem overactief. Andere symptomen die hierdoor kunnen optreden zijn jeuk en vermoeidheid. De kwaal is een jaarlijks terugkerende allergie die meestal in de lente begint op te spelen, afhankelijk van de bloeiperiodes in Nederland. Het merendeel van de hooikoortspatiënten ervaart last tussen april en augustus.

HOOIKOORTS OF CORONA?

Hooikoortssymptomen leveren in het openbaar tegenwoordig al snel verontrustende blikken op. Ondanks dat er enige overlap bestaat met de symptomen van COVID-19, is het van belang het verschil te duiden.
Allereerst is hooikoorts geen infectie maar een allergie waarbij elk jaar ongeveer dezelfde klachten optreden. Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden is er geen sprake van koorts bij hooikoorts. Bovendien is de allergie niet besmettelijk, dit in tegenstelling tot corona. Bij twijfel is het belangrijk om thuis te blijven en contact op te nemen met je huisarts. Het RIVM heeft een filmpje gemaakt dat een duidelijk overzicht biedt tussen de verschillende symptomen.

HET HOOIKOORTS SEIZOEN VERERGERT

Voor hooikoortspatiënten hebben we helaas slecht nieuws. Recent onderzoek van de universiteit van Wisconsin-Madison wees uit dat klimaatverandering de gezondheid van de luchtwegen beïnvloedt. Uit data van diverse pollenmeetstations, gemeten van 1990 tot 2018, bleek een exponentiële stijging in de pollenconcentraties en een langer pollenseizoen.
Bij dit onderzoek zijn verschillende klimaatvariabelen gemeten zoals temperatuur, neerslag, vorst en CO2-concentraties. Hierbij ontdekte de onderzoekers dat een stijging van de temperatuur een belangrijke rol in de variabiliteit van de pollen speelt.
Dit komt omdat een warmere aarde de interne klok van planten aantast. Door een verandering in het klimaat staan ze eerder de planten eerder bloei, waardoor ze dus ook eerder met de productie van stuifmeel beginnen.

ONS ADVIES BIJ HOOIKOORTS

Om het pollenseizoen dragelijker te maken is het zaak om allergieprikkels zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan al door kleine aanpassingen in je levensstijl. Zo kan het dragen van een zonnebril er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ogen niet in aanraking komen met pollen. Daarnaast is het aan te raden om ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden en de was niet buiten op te hangen.

Als het vermijden van de allergenen onvoldoende resultaat geeft, kan medicatie een uitkomst bieden. De geneesmiddelen die hiervoor gebruikt worden, zijn vooral anti-allergische tabletten (antihistaminica), neussprays met een kleine dosis cortisone en anti-allergische oogdruppels. Veel van deze geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. Kom gerust eens langs dan bekijken we samen welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Het is belangrijk om de behandeling te starten nog voor de pollen toeslaan. Start een tweetal weken voor de symptomen gewoonlijk beginnen en stop pas wanneer de pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn.
Op deze manier is hooikoorts meestal goed onder controle te houden.

Als je graag meer informatie hebt, dan bekijken wij graag samen met jou naar een geschikt product.
Samen zoeken we de beste oplossing voor je klachten. Spring snel even binnen.