Examenstress? Deze tips zullen helpen!

Nog een laatste zware inspanning vooraleer we het moeilijke corona-schooljaar achter ons kunnen laten. Deze examenperiode is altijd al stressvol maar zeker na zo’n bewogen schooljaar als dit. De leerstof werd grotendeels online aangeboden waardoor we vaak het gevoel hadden er helemaal alleen voor te staan. We missen vrienden en sociaal contact, we zijn op onszelf aangewezen. Dagenlang naar een scherm staren zonder veel beweging. Het was moeilijk. En toch gaan we erin slagen het schooljaar succesvol af te sluiten. We gaan er samen nog een laatste keer tegenaan!

Er zijn gelukkig allerlei manieren die jou door deze moeilijk periode helpen. Naast supplementen geven we je graag een aantal tips. Zo kan jij nog even alles geven om erna te genieten van een welverdiende vakantie samen met vrienden en familie.

Voeding voor je hersenen

Neem 3 lichte maaltijden per dag en zorg minstens 3 keer voor een lekker en licht tussendoortje. Dit kan een potje yoghurt zijn, een stuk fruit of een gezonde vezelkoek. Op die manier blijft je energievoorziening op peil.
Groenten en fruit zijn een bron van energie. Vertrek voor je maaltijden altijd van een grote portie groenten en combineer dit met een stukje vlees of vis en een kleine portie koolhydraten. Licht verteerbaar en lekker.
Een zware en vette maaltijd verteert trager en geeft je een loom gevoel. Idem voor vetrijke tussendoortjes zoals chocolade, chips, gebak e.d. Pas op, deze producten zijn niet verboden maar probeer te beperken. Als je toch een echte opkikker nodig hebt, kies van voor een stukje pure chocolade.

Wanneer je teveel zoet eet of drinkt (frisdranken, snoep, koek, enz.), vertoont je bloedsuiker pieken en dalen waardoor je stemming snel kan wisselen en je je uiteindelijk onrustig of opgejaagd gaat voelen. Zodra je bloedsuiker te laag wordt, krijgen je hersenen onvoldoende energie wat nefast is voor je concentratie. Tracht dus je suikerspiegel op peil te houden door om de 2u iets te eten.

Drink voldoende water

Verder moet je ook voldoende water drinken (ca. 1,5 liter per dag). Het minste tekort aan vocht kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale mogelijkheden.

Cafeïnerijke dranken zoals koffie, coladranken en allerhande “energy”-drinks zijn gegeerd tijdens de blok omdat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt de waakzaamheid waardoor je beter en langer kan studeren. Je wordt er echter niet slimmer van.
De keerzijde van de medaille is dat cafeïne verslavend werkt. Je hebt er steeds meer van nodig voor hetzelfde effect en zodra er geen cafeïne meer beschikbaar is, gaan je prestaties er al snel onder lijden. Te veel koffie is bovendien niet goed voor de gezondheid. Overmatig gebruik kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen.

Zorg voor een goeie nachtrust

Tijdens de examenperiode is een normaal dag- en nachtritme onmisbaar, want voldoende slaap is essentieel voor de goede werking van je hersenen en je geheugen. Ook is een nachtje doorstuderen net voor je examen vaak net een slecht idee. Als je goed uitgerust bent, werken je hersenen beter en kun je dieper in je geheugen graven dan wanneer je vermoeid aan je examen begint. Als je het idee hebt dat je tijdens het studeren moe begint te worden, doe dan liever af en toe een middagdutje, zodat je ook ‘s avonds nog fris en aandachtig blijven studeren.

1. Studeer gedurende 1 à 2 uur en neem dan een pauze. De leerstof die je na deze periode erin probeert te stampen, zal amper blijven hangen.

2. Maak de pauze niet te lang. Een kwartiertje is meer dan genoeg, want anders raak je uit je ritme.

3. Eet of ontspan niet aan je bureau. Hou de ruimte(s) waarin je studeert en ontspant duidelijk gescheiden. Ook eten doe je beter niet aan je bureau. Ja zelfs als je in een kleine studio woont.

4. Ga weg van je scherm. Kruip tijdens je pauze niet voor je computer, smartphone of televisie.

5. Gun je hersenen een break. Doe activiteiten die niet al te veel denkwerk vereisen, zoals bewegen (sporten, wandelen, dansen …) of huishoudelijke taken (opruimen, stofzuigen, (af)wassen, strijken, …)

6. Beweeg! De zetel ziet er ongetwijfeld waanzinnig verleidelijk uit, maar bankhangen helpt je concentratie niet verbeteren. Het is veel nuttiger om even te sporten of een frisse neus te halen. Lichaamsbeweging kalmeert je brein en vermindert stress.

7. Ga naar buiten. Breng je pauze bij voorkeur buitenshuis door. Maak een wandeling, ga even in het zonnetje in je tuin of op je balkon zitten … Ideaal om wat zuurstof en vitamine D te tanken.

Voedingssupplementen

Soms is er niets mis met je hersenen en je stress een handje te helpen. In onze apotheek vind je allerlei supplementen die je nodig hebt om je geheugen en je concentratie een echte boost te geven. Kom op tijd want sommige stoffen hebben een beetje tijd nodig om te werken. Wij helpen je graag verder!

Heel veel succes!