Wat zijn puisten?

Een puist of een pukkel is een kleine ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een ontstoken talgklier. Een puist is herkenbaar aan zijn rode kleur en zijn witte puntje met pus. Vooral tijdens de puberteit en tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van puistjes. Benieuwd hoe je puistjes kunt voorkomen of wat je tegen puisjes kunt doen?

De volgende verschijnselen zijn kenmerkend voor acne:
• Mee-eters (zwarte puntjes)
• Rode bultjes
• Rode blaasjes met gele puntjes
• Cysten (vochtblaasjes)

Hoe ontstaan puistjes?

Een puistje wordt veroorzaakt door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen zoals de puberteit. Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd. Binnen deze mee-eter kunnen bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen waardoor de talgklier ontsteekt en er een puist ontstaat.

Puistjes in de puberteit (jeugdpuistjes)

Tijdens je puberteit gaan je hormonen alle kanten op. Dit kan invloed op je huid hebben. Zo worden je talgklieren groter en gaan ze meer talg aanmaken waardoor er makkelijk puistjes kunnen ontstaan. Veel mensen hebben tijdens hun puberteit ook last van acne, oftewel jeugdpuistjes. Dit is vaak een tijdelijke huidaandoening waarbij de huid rood en geïrriteerd is en onder de puisten en mee-eters zit. Heb je erg last van jeugdpuistjes en ben je op zoek naar een goed product dat helpt tegen puistjes? Neem dan eens een kijkje tussen onze speciale huidverzorgingsproducten. Daar vind je producten die speciaal zijn ontwikkeld om jeugdpuistjes mee te behandelen.

Puistjes tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kun je last hebben van puistjes en/of acne, omdat je huid meer talg aanmaakt dan gewoonlijk door de hormonale veranderingen tijdens deze periode. Sommige vrouwen hebben zelfs meer last van puistjes tijdens hun zwangerschap dan tijdens hun puberteit. Benieuwd wat je tegen deze puistjes kunt doen? Geen zorgen. Deze puistjes zijn gelukkig meestal maar tijdelijk, waardoor ze vaak na een paar maanden weer weg gaan. Blijven de puistjes aanhouden? Vraag dan ons advies voor de best werkende producten voor jouw huidprobleem.

Hoe kun je een puist het beste verwijderen?

Als je eenmaal zo’n joekel van een pukkel op je hoofd hebt, wil je er het liefst zo snel mogelijk van af. Maar moet je nu je puisten uitknijpen of juist niet? En zijn er andere tips die helpen tegen puistjes? Wij vertellen wat je beter wel en niet kan doen om van je puisten af te komen.

Puistjes en de anticonceptiepil

Wat je zou kunnen doen tegen puistjes is overstappen op de anticonceptiepil. De pil zorgt er namelijk voor dat hormonen meer onder controle worden gehouden waardoor er minder talg wordt aangemaakt. Voor mannen is de inname van de pil niet mogelijk. Benieuwd wat je als man kunt doen tegen puistjes? Lees dan verder!

Moet je puistjes wel of niet uitknijpen?

De vraag waar we allemaal antwoord op willen: is het wel of niet slim om puistjes uit te knijpen? Ondanks dat je waarschijnlijk zo snel mogelijk van je puist af wilt, kun je deze beter niet uitknijpen. Als je dit te hard doet, kun je namelijk last krijgen van littekens. Bovendien kan een puist uitknijpen er juist voor zorgen dat er een nieuwe puist ontstaat, omdat er bijvoorbeeld vuil van onder je nagels in je wondje komt en er een nieuwe ontsteking ontstaat.

Puisten behandelen en/of laten weghalen/verwijderen

Een schoonheidsspecialist kan je helpen met het veilig uitknijpen van puistjes. Heb je echt heel erg last van puisten of acne en ben je al een tijdje op zoek naar iets dat écht helpt tegen puistjes? Maak dan een afspraak met je huisarts of een dermatoloog om de oorzaak van je puisten te onderzoeken en een passende behandeling te vinden. Daarnaast kunnen zij je advies geven over wat je het beste tegen puistjes kunt doen.

Hoe voorkom je puistjes?

De beste manier om puistjes te bestrijden is door ze te voorkomen. Om dit te bereiken begin je bij de basis: het lichaam. Hoe gezonder het lichaam en hoe gezonder de huid, hoe minder puistjes de kans krijgen om zich te gaan ontwikkelen. We hebben de volgende tips om puistjes te voorkomen voor je op een rijtje gezet:

1. Gezichtsreiniging
2. Hydraterende huidverzorging
3. Drink voldoende water
4. Gezonde voeding
5. Slaap voldoende

1. Gezichtsreiniging

Een van de belangrijkste dingen die helpen tegen puistjes is een schoon gezicht. Het is daarom erg belangrijk dat je je huid goed reinigt in de ochtend en in de avond, zodat je poriën schoon blijven en er geen ontstekingen ontstaan waardoor er puisten komen. Daarbij is het ook belangrijk dat je je make-up goed verwijdert. Gebruik gezichtsreinigingsproducten uit ons gamma voor een gezonde en schone huid. Daarnaast is het aan te raden om één keer per week een gezichtsmaskers met modder of klei op te doen om je huid diep te reinigen.

2. Hydraterende huidverzorging

Wat daarnaast ook goed helpt tegen puistjes is een gehydrateerde huid. Een hydraterende crème kan de huid verzorgen en daarmee puistjes voorkomen. Als de huid goed gevoed is hoeft de huid zelf minder talg aan te maken om bepaalde voedingsstoffen te compenseren en is de kans op puistjes kleiner. Let er wel op dat je altijd milde verzorgingsproducten zonder alcohol, zeep of parfum gebruikt. Als je je huid door het gebruik van agressieve verzorgingsproducten uitdroogt, moet je huid weer extra talg aanmaken en kunnen je poriën verstopt raken en ben je weer terug bij af. Bekijk ons assortiment voor een voedende gezichtscrème voor een normale huid of een hydraterende gezichtscrème voor een droge en gevoelige huid.

3. Drink voldoende water

Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel twee liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën en hoe minder kans op puisten.

4. Gezonde voeding

Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet zodat je huid via je voeding genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je huid te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, moet de huid dit met de aanmaak van talg compenseren en kunnen er mee-eters en puistjes ontstaan. Soms wordt er een verband tussen varkensvlees en puisten of chocolade en puisten gezocht. Het zou kunnen dat sommige mensen in een bepaalde mate allergisch zijn voor deze producten, maar er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze producten puistjes veroorzaken. Je zou bepaalde producten in mindere mate kunnen eten, maar het voornaamste is om gezond en gevarieerd te eten, zodat jouw lichaam en jouw huid genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn om gezond te blijven. Haal jij niet voldoende voedingsstoffen uit je voeding? Vul dit dan aan met voedingssupplementen.

5. Slaap voldoende

Tot slot speelt een goede nachtrust ook een rol in het voorkomen van puistjes. Naast het feit dat slapen goed is voor een goede gemoedstoestand en het goed functioneren van het lichaam, is slapen ook goed voor de huid. Je huid herstelt zich namelijk vooral in de nacht. Heb jij moeite met slapen? Vraag dan naar onze producten die je nachtrust bevorderen.

 

Louis Widmer Skin Appeal Starterskit bevat 3 stappen naar een zuivere huid in één setje: reinigen, zuiveren en verzorgen.

Louis Widmer Skin Appeal Lipo Sol Mousse (50ml): 

 • Verwijdert overtollig talg en reinigt tot diep in de poriën.
 • Remt de vorming van puistjes, zwarte puntjes en onzuiverheden af.
 • Voor onzuivere, vette of gemengde huid.
 • Zonder parfum.

Louis Widmer Skin Appeal Lipo Sol Tonic (50ml): 

 • Verwijdert overtollig talg en onzuiverheden.
 • Kalmeert de gevoelige en geïrriteerde huid.
 • Sluit de poriën na de reiniging.
 • Geschilt voor onzuivere, vette of gemengde huid.
 • Zonder parfum.

Louis Widmer Skin Sebo Fluid (10ml): 

 • Dag- en nachtverzorging die verstopte poriën tegengaat.
 • Vermindert irritaties.
 • Remt de vorming van onzuiverheden af.
 • Geschikt voor onzuivere, vette of gemengde huid.
 • Zonder parfum.

 

Gebruik

Gebruik ‘s morgens en ‘s avonds de Skin Appeal Lipo Sol Mousse. Maak de huid nat, laat de mousse schuimen en reinig hiermee de huid grondig. Breng daarna de Tonic met een wattenschijfje aan op de onzuivere huidzones (gezicht, hals, nek en decolleté). Breng daarna de Sebo Fluid aan.