Een goede mondhygiëne

Een goede mondverzorging gaat verder dan enkel een stralende glimlach. Een gezonde mond en gezonde tanden laten je vol zelfvertrouwen praten, eten, glimlachen en je emoties uitdrukken, zonder pijn en zonder dat je je hoeft te schamen.
Van je tandenborstel en je flosdraad tot mondspoelingen en een bezoek aan de tandarts, dit zijn onze tips voor een gezonde mond.

Een gezonde mond, een gezond lichaam

De gezondheid van je mond is onlosmakelijk verbonden met je algemene welzijn. Mondaandoeningen kunnen je levenskwaliteit op alle niveaus beïnvloeden: je persoonlijke en je professionele relaties, je zelfvertrouwen en zelfs het plezier dat je haalt uit je eten.
Bovendien heeft een onderzoek van de Canadese Academie voor Parodontologie een link aangetoond tussen parodontitis en een verhoogd risico op hartaandoeningen en tussen gingivitis en diabetes. Reden te meer dus om je mond goed te verzorgen!

De meest voorkomende mond- en tandproblemen

Onze mond wordt meerdere keren per dag blootgesteld aan zuuraanvallen en is bijgevolg erg kwetsbaar. Iedere keer we iets eten of drinken, komt hij in aanraking met zure bestanddelen die de gezondheid van ons tandvlees en onze tanden kunnen aantasten en verschillende problemen kunnen veroorzaken:

Cariës

Op ons lichaam bevinden zich van nature ontelbare bacteriën. De meeste zijn ongevaarlijk en zelfs van essentieel belang voor het correct functioneren van ons lichaam en met name onze mond. In je mond komen bacteriën, speeksel en etensresten samen op het oppervlak van je tanden, waar ze tandplak vormen. Als die tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, dan kan die het glazuur op het tandoppervlak aantasten. Zonder behandeling kan het tandbederf vervolgens de dieperliggende weefsels in je tanden aantasten.

Tanderosie

Ons gebit komt meerdere keren per dag in aanraking met eten en drinken. Daarin zitten met name zuren die een aanslag plegen op ons tandglazuur. Onder normale omstandigheden is ons speeksel in staat om die zuren te neutraliseren en krijgt het tandglazuur de kans om zich te herstellen. Maar als onze tanden te vaak blootgesteld worden aan zuren (bijvoorbeeld bij overmatige consumptie van suiker of van alcohol), is het tandglazuur niet meer in staat om zich te herstellen, wat leidt tot tanderosie: het glazuur ontkalkt en lost makkelijker op.

Gevoelige tanden

Als je tandglazuur dunner wordt door tanderosie, dan komen de delen onder het glazuur langzaam maar zeker bloot te liggen. Daardoor kunnen prikkels zoals koude, warmte en suiker- en zuurhoudend voedsel rechtstreeks de tandzenuw bereiken via de blootliggende dentinekanaaltjes (minuscule kanaaltjes in het tandbeen), wat zich uit in een korte, maar hevige pijn in een of meerdere tanden. Een andere veelvoorkomende oorzaak van tandgevoeligheid is terugtrekkend tandvlees.

Gingivitis of parodontitis

Heb je last van rood of gezwollen tandvlees? En bloedt het tijdens het tandenpoetsen of als je eet? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van ontstoken tandvlees of “gingivitis”. Als je je gebit niet goed schoonmaakt, blijft er tandplak achter. Als die plak niet wordt weggehaald, dan verhardt die en ontstaat tandsteen. Tandplak en tandsteen nestelen zich tussen je tanden en kiezen en komen terecht in de smalle spleet tussen je tanden en je tandvlees, waardoor je tandvlees gaat ontsteken. Die ontsteking noemen we gingivitis. In ernstige gevallen kan gingivitis zelfs leiden tot parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking waarbij het bot rond de tanden wordt afgebroken. Je tanden gaan losser staan en kunnen zelfs uitvallen.

De juiste verzorging

Een goede mondverzorging is onmisbaar voor een gezonde mond en gezonde tanden Volg daarom, om problemen te voorkomen en voor een stralend en gezond gebit, deze tips voor een goede mondhygiëne:

• Poets je tanden 2 à 3 keer per dag, gedurende minstens 2 minuten;
• Wacht minstens 30 minuten na een maaltijd voordat je je tanden poetst;
• Gebruik een tandenborstel met zachte of gemiddelde haren (gebruik een harde tandenborstel alleen om een kunstgebit te reinigen);
• Verander om de drie maanden van tandenborstel;
• Gebruik 1 keer per dag flosdraad
• Gebruik een mondspoeling voor de plaatsen in je mond waar je tandenborstel niet bij kan;
• Ga minstens 1 keer per jaar naar de tandarts.

Mooi meegenomen: tandenpoetsen geeft je hersenen het signaal dat je klaar bent met eten en kan je zo helpen je hongergevoel onder controle te houden. Bovendien smaken maar weinig dingen echt lekker na de muntsmaak van je tandpasta. Wacht dus niet totdat je gaat slapen, maar poets je tanden een dertigtal minuten na je maaltijd om zo te voorkomen dat je ’s avonds nog aan het snoepen gaat!