Eczeem bij je baby? Wat nu!?

Eczeem of atopische dermatitis is een chronische inflammatoire huidaandoening. Het wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door een droge huid, rode inflammatroire plekken en een vaak intense jeuk. Opstoten en rustige periodes wisselen elkaar af.

Atopisch eczeem is een complexe aandoening die hoofdzakelijk in verband wordt gebracht met twee afwijkingen:

  • Een beschadigde huidbarrière, waardoor de huid uitdroogt en ongewoon gevoelig is.
  • Een immuunsysteem dat gevoeliger reageert op allergenen, waardoor de huid ongewoon fel reageert.

Een huid met neiging tot atopie komt vaak voor bij baby’s en jonge kinderen en kan op volwassen leeftijd evolueren tot atopisch eczeem. Het is een zeer droge huid die geconfronteerd wordt met inflammatoire opstoten die elkaar al dan niet snel opvolgen.

Tijdens deze opstoten vertoont de huid kleine of grotere rode plekken die fel jeuken.

Bij kinderen jonger dan een jaar, situeren de kritieke zones zich meestal ter hoogte van de wangen, het voorhoofd, de romp of de trekzijde van de ledematen, later worden de elleboogplooien en knieholtes getroffen.
Deze plekken zijn aanvankelijk nattend, maar worden vervolgens dikker en drogen dan uit.
De jeuk die hierdoor wordt uitgelokt is een factor die het dagelijkse leven echt kan verstoren en is soms zo fel dat het kind de slaap zelfs niet meer kan vatten.

Wat kun je doen?

Je dokter kan geneesmiddelen voorschrijven die je lokaal moet aanbrengen om rode plekken te verzachten (crème op basis van dermocorticosteroïden).

Aanvullend zal hij aanraden om buiten de periodes met opstoten dagelijks emolliërende producten (hydraterend crèmes) te gebruiken.
Deze producten hydrateren de huid en verzachten het jeukende gevoel.

Avène ontwikkelde het gamma XeraCalm A.D. Een gamma met zachte doucheolies, crèmes en balsems speciaal voor de gevoelige huid.

XeraCalm A.D verzacht onmiddellijk, voedt langdurig en doet het jeukende gevoel al na 5 dagen verdwijnen.

TIP

Masseer je kind op regelmatige basis met een emolliërend product. Dit heilzame ritueel zorgt tevens voor een moment van tederheid en contact tussen ouder en kin. Zorg ervoor dat het kind comfortabel ligt voor je elke zone begint te masseren en laat een beetje emolliërend product tussen de handen opwarmen.

Benen

Strijk het product met grote ronddraaiende bewegingen van de enkels tot boven de dijen uit.

Armen

Strijk het product van de polsen tot aan de oksels uit, zonder de elleboogplooi te vergeten.

Handen

Leg het handje van je kind op je vingers. Masseer het handje met een afwisselende duimbeweging. Masseer vervolgens de achterkant van het handje van de vingertoppen tot aan de polsen.

Benen

Strijk het product met grote ronddraaiende bewegingen van de enkels tot boven de dijen uit.

Nek

Maak ronddraaiende bewegingen. Zo nodig ga je verder tot aan de oren, je kan ze met de vingertoppen masseren – vergeet ook niet de zone tussen het oorlelletje en de wang te masseren.

Rug

Laat je kind rechtop zitten en plaats je handen op de onderrug. Maak grote ronddraaiende bewegingen tot aan de nek.

Gelaat

Verdeel kleine dotjes crème over het gelaat. Strijk de crème van de binnenkant van het gelaat naar de buitenkant toe uit zonder de hals te vergeten. Breng de emolliërende crème zo nodig met de vingertoppen op de oogleden, de mond en de mondhoeken aan.

Voeten

Masseer de voetjes van je kind met een afwisselende duimbeweging. Masseer ook de wreef van de voetjes, van de tenen tot aan de enkels, en masseer tot slot de voetzool en de teentjes met de duimen.

Een moment van zachtheid, tederheid en contact met mama of papa.
Blijf je kind insmeren/masseren – ook als het geen jeuk meer heeft – om de eczeemopstoten in te korten en meer te spreiden.

Avène ontwikkelde bovendien een aanvullend verzorgingsprogramma met 21 luisterverhaaltjes die je kind helpen de aandoening beter te begrijpen en spelenderwijs te overwinnen. Klik hier voor de luisterverhaaltjes.

https://www.eau-thermale-avene.be/nl_BE/xeracalm-ad-21-verhaaltjes

Meer info exzeem en over het gamma van XeraCalm A.D: https://www.eau-thermale-avene.be/nl_BE/xeracalm-ad