Een immuunsysteem in topconditie!

Sinds het coronavirus wassen we onze handen vaker, is handgel niet meer weg te denken, houden we afstand en proberen we ons gezicht zo min mogelijk aan te raken. De vraag is wat we nog meer kunnen doen om ons te beschermen tegen zowel het coronavirus als tegen andere luchtweginfecties zoals verkoudheid en griep, die binnenkort weer hun intrede doen.

Het antwoord op deze vraag begint bij het immuunsysteem. Het is belangrijk om te begrijpen wat het immuunsysteem is en hoe het werkt om dan tot een aanpak te komen.

De verdediging staat klaar

Het immuunsysteem of simpelweg weerstand, beschermt ons lichaam tegen vreemde indringers zoals bacteriën en virussen. Een goed immuunsysteem is vergelijkbaar met een leger waarbij de soldaten klaar staan voor het geval er een indringer toch in slaagt om het lichaam binnen te dringen. Als de ziektekiem binnendringt zet het leger (het immuunsysteem) de aanval in. Het reageert snel en efficiënt om de ziektekiem te bestrijden, slaat zoveel mogelijk informatie over de indringer op en houdt alle informatie bij om de ziektekiem een volgende keer gemakkelijker te verslaan.

Werking immuunsysteem

Een goed werkend immuunsysteem is vooral belangrijk in de ‘barrière-organen’ zoals de longen en darmen. Het zijn net die organen die voortdurend in contact staan met de buitenwereld. Via de slijmvliezen van de longen en darmen worden voeding en zuurstof in het lichaam opgenomen. Het nadeel aan het continue contact met de buitenwereld is dat we vooral in de darmen en de longen voortdurend blootgesteld worden aan ziektekiemen. Wist je trouwens dat meer dan 70 % van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt?

Een voortdurende uitwisseling van belangrijke stoffen en ziektekiemen zorgt ervoor dat ons immuunsysteem het verschil tussen goed en kwaad kent. Zo weet het perfect wanneer én in welke mate het moet reageren op een infectie. Het immuunsysteem weet ook wanneer de immuunrespons mag stoppen en wanneer een immuunreactie niet nodig is.

Immuunsysteem vanaf de geboorte bepaald

Al vanaf de geboorte spelen onze barrière-organen, en dan vooral de darmen een belangrijke rol. Dat komt doordat het darmslijmvlies1 in de darmen de eerste plaats in ons lichaam is waarin ons immuunsysteem zich ontwikkelt. Zo zorgt het eerste contact van een baby met de bacteriën van de moeder voor een evenwichtig immuunsysteem. Hierdoor vermindert2 het risico op de ontwikkeling van allergieën, intoleranties en auto-immuunziekten op latere leeftijd aanzienlijk. Daarnaast beïnvloeden de darmbacteriën en het immuunsysteem in sterke mate de immuniteit van andere organen zoals de gewrichten, de huid en de longen3.

Om het darmslijmvlies en het immuunsysteem in evenwicht te houden, zorgt een orale inname van goedaardige bacteriën, ook wel probiotica genoemd, voor minder ontsteking in de gewrichten en de huid, en voor een hogere weerstand tegen luchtweginfecties. Kortom, een gezonde darmflora is fundamenteel als bescherming tegen infecties.

Geef je immuunsysteem de zorg die het verdient

Om een gezonde darmflora en een goed werkend immuunsysteem te garanderen, is een gezonde levensstijl in combinatie met de juiste voedingssupplementen essentieel. Van die laatste zijn de positieve effecten in meerdere studies aangetoond. Onder andere volgende innovatieve stoffen zijn erg belangrijk voor een langdurig gezonde darmflora en een evenwichtig immuunsysteem: goedaardige sporevormende bacteriën die sporebiotica genoemd worden, bèta-glucanen, lactoferrine, selenium, zink, vitaminen B, vitamine C, vitamine D, vlierbes en N-acetyl-L-cysteïne.

  • Sporebiotica: in tegenstelling tot de gewone probiotica zijn sporebiotica veel beter beschermd tegen maagzuur en geraken ze daardoor veel gemakkelijker levend in de darmen. Daar bestrijden ze vreemde indringers, verstevigen ze de darmbarrière en houden ze de darmflora in evenwicht. Dat is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem4.
  • Bèta-glucanen: worden onder andere uit gist en paddenstoelen gehaald en ‘trainen’ het immuunsysteem op een snelle en efficiënte reactie zonder risico op overactivatie wanneer er een infectie optreedt5.
  • Lactoferrine: een antimicrobieel eiwit dat het immuunsysteem in balans houdt en een krachtige antivirale werking tegen talrijke virussen heeft6.
  • Selenium, zink, vitaminen B, vitamine C en vitamine D: zijn onmisbaar voor een optimale werking van het immuunsysteem. Ze beschermen ons tegen infecties, ontstekingen, allergieën en auto- immuunziekten7.
  • N-acetyl-L-cysteïne: vergemakkelijkt het ophoesten van slijmen en beschermt ons tegen bacteriële infecties van de luchtwegen8.
  • Vlierbesextract: bestrijdt virale infecties van de luchtwegen zoals griep en verkoudheid9.
Conclusie

Een gezonde levensstijl, gezonde voeding en de juiste voedingssupplementen maken ons lichaam extra weerbaar tegen luchtweginfecties zoals verkoudheid en griep.