Wat kan je doen en hoe kan je ze vermijden?

Het kan iedereen overkomen. Luizen! Ze zijn ongevaarlijk en brengen geen ziektes over.
Wat niet wil zeggen, dat het niet verschrikkelijk vervelend is en behandeld moet worden!

Kenmerken van de hoofdluis en neten

Een volwassen hoofdluis is van een speldenkop tot een luciferkop groot en grijzig bruin van kleur. Ze leeft van bloed uit de hoofdhuid en kan ongeveer 1 maand oud worden.
Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Een volwassen hoofdluis legt tot 10 eitjes per dag, die na 7 dagen dan weer uitkomen. Een neet plakt stevig vast aan een haar vlak bij de hoofdhuid. Een neet is ongeveer 1mm groot en geel-wit van kleur. Lege omhulsels zijn witter van kleur en zijn meestal verder verwijderd van de hoofdhuid en leveren geen gevaar meer voor besmetting.

Hoe krijgt u hoofdluis?

Luizen zijn “overlopers”. Ze kunnen niet vliegen of springen. Luizen kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd en van haar tot haar. Dit kan gebeuren bij het knuffelen, spelen en slapen maar ook selfies. Ook kunnen ze bijvoorbeeld via kleding als een muts, de kraag van een jas, of de leuning van een bank. Iedereen kan luizen krijgen.

Hoe herkent u hoofdluis en neten?

Hoofdluis kan soms jeuk veroorzaken, maar is niet altijd het geval. Hoofdluizen zijn vaak moeilijk te zien op het hoofd, omdat ze zich razend snel verplaatsen. Met behulp van een luizenkam kunt u luizen ontdekken door ze uit het haar te kammen, dit noemt de natte kam methode. Wanneer u dit doet boven een stuk wit papier, doek of wasbak dan kunt u bij goed licht de luizen die hierop vallen gemakkelijk zien. Neten zijn meestal gemakkelijk te vinden in de haren achter de oren, in de nek of onder een pony.

Hoe voorkomt u verdere verspreiding?

Controleer bij schoolgaande kinderen minimaal 1 keer per week de haren. Gebruik een luizen product alleen wanneer er  hoofdluizen of neten gevonden zijn. Er bestaan ook producten die je preventief kan gebruiken, ga hiervoor langs bij uw apotheek. Wanneer er melding is van school, controleer je kind dan beter dagelijks. Kinderen met lange haren dragen ze best in een staart of vlecht.

Nog enkele tips

Kleding, beddengoed en mutsen,.. wassen bij minimaal 60 graden. Denk hierbij ook aan verkleedkleding, fietshelmen, en paardrijcaps,… Ook kan je deze spullen minimaal 24uur in de vriezer leggen.
Vloeren en meubels goed schoon zuigen, bankleuningen, autobank eventueel behandelen.
Indien nodig na 7 dagen herhalen.

Heb je het juiste advies nodig in verband met producten. Of heeft iemand in je gezin last van hoofdluis, spring dan snel even binnen voor het juiste advies.