Je reisapotheek?

Ga je deze zomer op vakantie naar het buitenland of wordt het een tripje in eigen land, de kans dat jij of je kind ziek wordt, is mede door het andere eten, klimaat en kraanwater extra aanwezig. Neem daarom de belangrijkste medicijnen mee in je eigen reisapotheek. Dan ben je goed voorbereid en loop je niet tegen verrassingen aan in een buitenlandse apotheek.

Je eigen reisapotheek

Op vakantie kan er altijd wat misgaan. Je kind kan uitglijden bij het zwembad, last krijgen van diarree of obstipatie, verbranden door de zon of blaren oplopen tijdens een bergwandeling.

In Europese landen kun je bij de plaatselijke apotheek wel pijnstillers en andere geneesmiddelen kopen, maar toch is het fijn om zelf medicijnen mee op reis te nemen in je eigen reisapotheek. Dan weet je zeker dat je het juiste middel aan je kind geeft.

Medicijnen binnen handbereik

Zorg dus dat je de belangrijkste geneesmiddelen meeneemt. En zorg ervoor dat je het altijd bij de hand hebt. Reis je met het vliegtuig, stop de geneesmiddelen die je op doktersrecept hebt dan in de handbagage. Gaan jullie met de auto op vakantie, dan is het belangrijk dat de verbandtrommel op een plek ligt waar je er makkelijk bij kunt. Bijvoorbeeld in het dashboardkastje en dus niet ergens in een hoek onder die berg koffers.

EHBO-setje

Neem op vakantie altijd een EHBO-reissetje mee. Deze kun je zelf samenstellen, maar er zijn ook standaard doosjes voor op reis te koop. In zo’n setje zit een aantal spullen voor noodgevallen. Denk aan pleisters, steriele gaasjes, verband, een schaartje en een pincet.

Welke medicijnen mee op reis?

Een aantal geneesmiddelen mag eigenlijk niet ontbreken in je reisapotheek. Een overzichtje:

 • eigen medicijnen op doktersrecept
 • diarreeremmer
 • ORS (zout- en mineralenoplossing)
 • kinderparacetamol
 • antimuggenstick of ander insectenwerend middel
 • After Bite, een zalfje dat helpt tegen de jeuk van insectenbeten
 • neusdruppels of neusspray
 • oordruppels

Gebruikt je kind speciale medicijnen op doktersadvies? Neem dan genoeg voorraad mee op reis. Check ook van tevoren even hoe het medicijn bewaard moet worden: sommige geneesmiddelen moeten onder een bepaalde temperatuur blijven. Dat kan in warme landen lastig zijn, dus misschien moet je het daar in de koelkast bewaren. Neem ook een medische verklaring of medicijnpaspoort mee (in het Engels), zodat een buitenlandse arts deze snel kan controleren als dat nodig is.

Ook handig in je reisapotheek

Naast de bovenstaande medicijnen zijn ook de volgende spullen handig om in je reisapotheek te stoppen:

 • middel tegen luieruitslag (zinkzalf)
 • crème tegen huiduitslag, droge huid en jeuk
 • vallen- en stotenzalf
 • hoestdrank
 • (nagel)schaartje
 • pincet
 • tekentang
 • uitzuigpompje voor insectenbeten
 • digitale thermometer
 • zonnebrandcrème met een hoge factor (minimaal factor 30)
 • aftersun
 • blarenpleisters
 • middel tegen pijn bij doorkomende tanden
 • ontsmettende of wondhelende zalf
 • pilletjes tegen reisziekte

Spring gerust even binnen in onze apotheek zodat we samen met jou de reisapotheek kunnen samenstellen zodat je gerust aan je vakantie kunt beginnen.