Onze darmen, thuisbasis van ons tweede brein.

Ieder van ons heeft een ecosysteem in zijn lichaam dat ons welzijn beïnvloedt: het microbioom.
De meeste mensen zijn zich helemaal niet bewust van het verband tussen dit microbioom en hoe ze zich voelen, maar dat neemt niet weg dat we met een gezonde levensstijl het potentieel van ons microbioom kunnen benutten om ons beter te voelen.

Wat is het microbioom?

Het menselijk microbioom is een gemeenschap van miljarden micro-organismen verspreid in het lichaam. De grootste “gemeenschap” bevindt zich in de darmen: er leven miljoenen bacteriën in onze darmen. Die diversiteit is van groot belang om onze innerlijke balans te bewaren.

Ongeveer een derde van alle bacteriën van ons darmmicrobioom heeft iedereen gemeen, terwijl twee derde voor iedereen verschillend en uniek is.

Zodra we geboren zijn, beginnen we ons microbioom te ontwikkelen via de micro-organismen die we van onze moeder krijgen. Via moedermelk en voeding krijgen we er meer. Het is ook heel belangrijk het darmflora goed te houden met de juiste probiotica. Ook baby’s darmen kunnen we goed ondersteunen, ze hebben ze namelijk hun hele leven nog nodig. Wanneer we drie à vier jaar oud zijn, is ons microbioom volledig ontwikkeld, al blijft het wel ons hele leven lang veranderen en evolueren. Ons microbioom wordt mee bepaald door onze voeding en woonplaats.

Kan voeding helpen?

Het is niet verwonderlijk dat voeding een cruciale rol speelt. Goed eten is essentieel voor de ontwikkeling van ons darmmicrobioom. Dit wil zeggen: eet dagelijks je portie verse groenten en fruit. Kies daarnaast voor voedingsmiddelen met voldoende voedingsvezels: volkorenproducten, noten, zaden moeten aan je menu worden toegevoegd. Kan je niet weerstaan aan die lekkere koekjes, cake, frisdrank of snoepjes? Probeer ze toch maar te laten staan, want te veel suiker kan je darmen danig van de wijs brengen. Gefermenteerde producten zijn daarentegen wel een aanrader. Eet daarom eens yoghurt, zuurkool, karnemelk of zuurdesembrood. Zowel op jonge leeftijd, wanneer het wordt gevormd,  als tijdens ons volwassen leven en naarmate we ouder worden. Als we ons eigen darmmicrobioom goed verzorgen kan het ons helpen om ons welzijn te reguleren doorheen alle levensfases.

De darmen, ons tweede brein?

Onze voeding is niet het enige dat de ontwikkeling en de prestaties van ons darmmicrobioom beïnvloedt, een gezonde geest is namelijk ook belangrijk.

Er wordt weleens naar de darmen verwezen als het “tweede brein”. Niet alleen wegens de vele vormelijke en chemische parallellen, maar ook wegens de constante communicatie tussen beide. Door ervoor te zorgen dat we voldoende slapen, door stress te verminderen  in ons leven, hebben we een enorme impact op onze darmmicrobioom.

Kunnen voedingssupplementen helpen?

Het gebruik van probiotica kunnen we zeker adviseren. Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor verschillende microbiota. Er bestaan wel honderden verschillende soorten. Het is daarom belangrijk om probiotica te gebruiken die gericht zijn op de tekenen van dysbiose waaraan u lijdt. Deze aandoening kan zich namelijk op veel manieren manifesteren: verzwakte immuniteit, prikkelbare dikke darm, terugkerende blaasontsteking, regelmatige buikpijn, overgewicht, …

Vraag advies aan je apotheker voor het gebruik van de juiste en meest geschikte probiotische behandeling.