Winter? Bescherm je huid optimaal!

Je huid heeft het zwaar te verduren in de winter. Ook al is het deze winter niet extreem koud, de schrale wind droogt je huid uit. En voor wie binnenkort de échte kou zal opzoeken in de bergen zijn deze tips meer dan welkom.

Koude temperaturen

Naarmate de temperaturen dalen wordt de lucht droger. Een huid die blootgesteld wordt aan deze droge lucht verliest meer vocht door verdamping waardoor deze droger wordt. Er ontstaat een trekkerig gevoel en je huid wordt ruwer en vertoont kloofjes. Vooral als je al een gevoelige huid hebt, kan de kou dat gevoel verergeren en je huid intolerant maken. Breng daarom elke ochtend een hydraterende crème aan onder je zonnecrème.

Schrale wind

Naast de koude temperaturen is ook een schrale wind niet zo aangenaam voor je huid. De wind speelt namelijk een grote rol bij het verliezen van je lichaamswarmte. Sterker nog, per km/uur aan wind voelt het gemiddeld 0,5°C kouder aan, waardoor je lichaam een werkelijke temperatuur van – 10°C zonder wind bij een wind van 40 km/uur ervaart als een gevoelstemperatuur van – 30°C!

Vermijd alcohol

Je huid reageert meteen op de kou door de huidvaten te vernauwen waardoor de temperatuur van je huid zakt. Dit is een automatisch mechanisme van de huid om het verlies van lichaamswarmte tegen te gaan. Alcohol gaat die vaatvernauwing net tegenwerken. Het idee om je dus op de piste te verwarmen met een slotje Jägermeister is dus niet zo’n goed idee. Kies liever voor een kopje thee of soep om je te verwarmen.

Bescherm je lippen

De huid van je lippen heeft een andere structuur dan de huid van de rest van je lichaam. Ze is erg dun en heeft geen hoornlaag, waardoor ze kwetsbaarder is. Bovendien heeft ze geen talg- of zweetklieren, waardoor ze minder goed beschermd is tegen uitdroging. Vergeet dus niet om je lippen goed te beschermen met een hydraterende stick met hoge beschermingsfactor.

Bereid je goed voor op een skitrip of winterse activiteit

Skiën, snowboarden, langlaufen of een stevige winterse wandeling kunnen best intensief zijn. Zorg er daarom voor dat je in vorm bent, zeker als je de rest van het jaar niet veel sport. Begin dus een paar weken voor je vertrek met wat lichaamsbeweging, zelfs al zijn het maar lichte oefeningen. Werk aan je ademhaling, zodat je je beter op je gemak voelt op grote hoogte, train je kuiten om je afdalingen perfect aan te kunnen en let vooral goed op je voeding om je immuunsysteem te versterken, zodat je beter tegen de kou kunt.

Vraag advies aan je apotheker voor het gebruik van de juiste, hydraterende producten.