Zware maag? Spijsverteringsenzymen kunnen helpen.

Heb jij ook regelmatig last van een zware maag?
Merk jij ook dat als je wat “veel” gegeten hebt dat je maag even blokkeert? Dan ben jij misschien geholpen met spijsverteringsenzymen.
Wat het juist is en hoe het je kan helpen, lees je hieronder.

De dagelijkse dosis geneesmiddelen van de patiënt voor apotheekvoorstad kamagra hartfalen moet worden aangepast aan een wekelijkse dosis.

Via verschillende bronnen leveren wij spijsverteringsenzymen aan.
Ons lichaam produceert zelf een bepaalde hoeveelheid enzymen – voornamelijk afgescheiden door de pancreas – en het absorbeert ook nog eens enzymen via de voeding. Enzymen spelen een belangrijke rol bij een aantal chemische processen die zich afspelen in ons organisme. Zonder die enzymen zouden onze cellen, organen en spieren minder goed werken. Toch zijn ze vooral voor de spijsvertering onmisbaar.

 

Er zijn veel situaties waarbij onze vertering hulp kan gebruiken:
  • Tijdens of na een zware maaltijd
  • Bij wijziging van de eetgewoonten
  • Vegetarische of veganistische voeding
  • Dieet voor gewichtsverlies
  • Ketogeen of proteïnendieet
  • Reizen naar het buitenland
  • Bij gebruik van maagzuurremmers
  • Bij het sporten

 

Welke rol spelen enzymen bij de spijsvertering?

Zodra we beginnen te eten, gaat het spijsverteringsproces van start. Maar wat gebeurt daar dan precies? De voeding wordt stukje bij beetje aangepast, zodat het lichaam de voedingsstoffen die erin zitten en die we nodig hebben, kan opnemen.
Eerst beginnen de enzymen in het speeksel de voeding af te breken tijdens het kauwen. Geleidelijk aan wordt de voeding via de slokdarm naar de maag vervoerd.
Daar zorgen andere enzymen en maagzuur voor de rest van de vertering. Op dit moment is driekwart van de voeding al afgebroken.
Wat overblijft, heet de chymus. Deze maagbrij wordt verder geduwd naar de dunne darm. Onder invloed van een nieuwe mix van enzymen, afgescheiden door de pancreas, komt de vertering aan haar eind. En zo worden de verteerde koolhydraten, proteïnen en lipiden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn zo microscopisch klein dat ze door de wand van de dunne darm raken en in het bloed terechtkomen, waarna ze door het lichaam worden opgenomen. De resterende afvalstoffen worden verwijderd via de dikke darm, in de vorm van stoelgang.

 

Een verstoorde spijsvertering

Bepaalde factoren kunnen het werk van de enzymen verstoren. Het lichaam produceert slechts een beperkt aantal enzymen en de reserve kan met de jaren uitgeput raken. Bovendien hangt hun werking af van de temperatuur van onze voeding. Boven de 50 graden worden de enzymen in de voeding inactief. In dat geval is de vertering al van bij het begin verstoord: alleen de enzymen in het speeksel zijn dus werkzaam, maar die zijn niet zo talrijk. Het gevolg is dat de vertering meer tijd in beslag zal nemen. Zo kunnen ze ongemakken veroorzaken. Een dergelijke situatie kan ook voorkomen als we niet lang genoeg op onze voeding kauwen, waardoor de enzymen niet de kans hebben om correct met onze voedingsstoffen vermengd te raken.
Als de spijsvertering niet optimaal werkt, kunnen heel wat klachten opduiken, zoals flatulentie, buikkrampen, vermoeidheid na de maaltijd, voedselallergieën, brandend maagzuur en een tekort aan vitamine B12. We krijgen dan het gevoel dat ons eten letterlijk op onze maag ‘ligt’.

 

Voedingssupplementen bieden voordelen

We kunnen de spijsvertering stimuleren door bijvoorbeeld rauwe groenten te eten. Weinig mensen houden dat echter vol. Daarom zijn voedingssupplementen op basis van verteringsenzymen een mogelijke oplossing. Die stoffen, die je tijdens de maaltijd inneemt, bevatten natuurlijke enzymen ter bevordering van de spijsvertering.
Je voelt je minder opgeblazen, je neemt veel beter voedingsstoffen op en je voelt je na het eten niet zo moe.

Wil je graag nog wat meer uitleg, kom dan gerust even binnen.