Bescherm jezelf met een griepvaccin

Hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn. Het zijn allemaal symptomen van de griep. Dat het griepvirus zich als een lopend vuurtje verspreidt, dat heb je waarschijnlijk al aan den lijve mogen ondervinden. Je kunt jezelf hiertegen beschermen met een griepprik, of een griepvaccinatie. De meeste mensen die griep hebben, blijven een week thuis uitzieken op doktersbevel.  Als je griep hebt voel je je absoluut niet lekker maar gelukkig genees je na een tijdje vanzelf. Je kan je de kans op besmetting verkleinen door frequent je handen wassen met water en zeep of een alcoholgel.

Bij zo’n 10% van de bevolking gaat de griep niet zomaar voorbij. Bij deze mensen kunnen ernstige complicaties optreden als ze besmet geraken met het griepvirus. Voor deze ‘risicogroepen’ is het uiterst belangrijk dat ze zich laten vaccineren met een griepvaccin.

Deze risicogroepen kiezen best voor griepvaccinatie:
  • 65-plussers
  • Zwangere vrouwen (in het 2e of 3e trimester van hun zwangerschap)
  • Chronisch zieken
  • Iedereen die opgenomen is in het ziekenhuis of in een woonzorgcentrum
  • Iedereen die werkt in de zorgsector
  • Iedereen die vaak in contact komt met bovenstaande risicogroepen
Wanneer kan je het best je griepvaccin laten toedienen?

Natuurlijk mag iedereen die een griep wil vermijden zich laten vaccineren, momenteel doet dit 50% van de bevolking. Het beste moment om dit te laten doen is tussen half oktober en half november.

Heeft het griepvaccin ook nevenwerkingen?

De huid kan op de plaats van de inspuiting wat rood worden en kan wat stijf aanvoelen.
Een enkeling voelt zich na de inspuiting ook wat grieperig, dit is enkel een lichamelijke reactie en is dus niet de griep. Het gaat ook weer over na een paar dagen.

Ik ben zwanger! Wat nu? Mag ik me laten vaccineren?

Zeker en vast! Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, is het zelfs heel goed om je te laten vaccineren! Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor de zwangere vrouw als voor het kindje.
Zwangere vrouwen die griep hebben, belanden sneller in het ziekenhuis.

Ben je zwanger tijdens het griepseizoen? Dan kun je je vanaf het tweede trimester – 14 weken – van de zwangerschap laten inenten. Zo is je baby zelfs tot enkele maanden na de geboorte beschermd tegen griep!  Het griepvaccin wordt voor zwangere vrouwen gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds.

Ben je 100% beschermd met het griepvaccin?

Neen, ook al ben je ingeënt, dan nog kun je de griep krijgen. Maar de kans is veel kleiner. Nadat je een griepspuit kreeg, heeft je lichaam ongeveer twee weken nodig om je te beschermen. Indien je voor of tijdens die twee weken besmet wordt, kun je dus nog griep krijgen. Het vaccin beschermt ook slechts tegen een aantal griepvirussen. En je hebt ook altijd virussen die soortgelijke symptomen veroorzaken.

Wil je graag je griepvaccin al komen reserveren of kom je het alvast halen? Spring gerust even binnen in de apotheek, wij helpen je graag verder.