Ac-NEE! Weg ermee!

Alsof wallen nog niet genoeg waren …’s morgens naar je spiegelbeeld staren en vijf rijpe pukkels verwelkomen is verre van een pretje. Soms geven we ze zelfs namen, in een poging het onprettig en onzekere gevoel weg te lachen. Goedemorgen Louise, Sam, Jef, Anna en Sien!

Mensen met acne begrijpen dit maar al te goed. En ook al heb je mooie ogen, prachtige lippen, weelderig haar, die verschrikkelijke rode bobbeltjes zijn het enige wat je nog ziet, waardoor je zelfvertrouwen vaak nog sneller keldert dan je duikboot bij een spelletje Zeeslag.

Is je huid wat vet, zie je je poriën goed en gaat je huid in de loop van de dag glimmen? Dan heb je wat je noemt een huid met onzuiverheden, een huidtype dat wordt gekenmerkt door een overmatige talgproductie en acne. Maar geen nood: een mooie, onberispelijke huid zonder onzuiverheden ligt binnen handbereik. Reinigen, hydrateren, verzorgen … dankzij de tips en tricks van je apotheker reken je af met acne!

Waar komen puistjes vandaan?

Gisteren was er nog niets te zien, nu zit er ineens een puistje, waarom? Je talgklieren zijn bedoeld om talg af te scheiden, die soms niet goed weggewerkt kan worden. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening van de klier en doordat de talg niet afgevoerd kan worden, ontstaat er een puistje.

Een puistje dat besmet wordt met bacteriën, kan van een eenvoudige mee-eter een veranderen in een pijnlijk rood puistje. Bepaalde bacteriën in ons milieu en bacterieflora van onze huid voeden zich met die talg. Die bacteriën vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Wat wel te doen en wat niet te doen bij puistjes

Acne kun je beter met rust laten dan verergeren door eraan te zitten, vooral als je puistjes pijnlijk of erg zichtbaar worden. Een paar belangrijke tips om na te leven:

  • Probeer altijd van een puistje af te blijven, zodat er geen bacteriën bij komen. Zo voorkom je de kans op ontstekingen, bijkomende infecties en littekens.
  • Gebruik verzorgingsproducten die speciaal bestemd zijn om de acne-huid te reinigen en te hydrateren. Er zijn verschillende gamma’s waardoor we voor ieder probleem het juiste product kunnen aanbevelen.
  • Een behandelende crème voor puistjes kan oplossing bieden wanneer een puistje opkomt.
  • En probeer, om nieuwe uitbarstingen te voorkomen, de oorzaken vast te stellen, zoals hormonale veranderingen, scheren, voeding, vermoeidheid, stress, seizoensveranderingen, roken, zon, ongeschikte make-up en verzorgingsproducten enz. Sommige oorzaken kun je niet beïnvloeden, maar op andere kun je juist wel weer inspelen.
  • Bij gebruik van medicatie voor zware acné droogt je huid sterk uit en is het heel belangrijk de juiste voedende producten te gebruiken. Wij geven je raad.